Sezona Header
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Sezona > Arhiv > Sezona 2004/2005
KOMADI O STRASTI


Osjećanje jest nova granica  borbe za slobodu.

Michel Lacroix

 

Prošla sezona nosila je naziv “Naše nježne godine”. Ovu smo nazvali “Komadi o strasti”. Kao što je vidljivo  – predlažem našem kazalištu “povratak emociji” poput naslova jednog ulomka u književnom časopisu “Europski glasnik”. Zašto?  Zato jer naš život nije samo politika. I nije samo crna kronika. I nije tek nasilje i droga, ma koliko one bile svugdje nazočne.  Nije naš život dio globalizacije svijeta. Ne živimo svi samo radi biznisa, stjecanja kapitala, po načelima  racionalizacije ili akademizacije, veleuvaženosti, uspjeha i slave. Ne, dragi naši gledatelji, dame i gospodo. To su tek vanjski iskazi nas samih. Ali ima nešto unutarnje, nešto duboko i živo u nama, nešto o čemu rijetko govorimo a što je upravo uzrokom brojnih naših nesreća. Htjeli bismo, naime, barem  ponekad  živjeti  zbog osjećaja jednog prema drugome. Rijetko to spominjemo, nekako osobito mi u Hrvatskoj. Volimo skrivati naša zbiljska osjećanja. Nemamo hrabrosti  pokazivati  različite oblike  emocija. Kao da nas je stid. Ali čovjek nije samo homo sapiens nego i homo sentiens. I sve dotle dok se ne uspijemo osloboditi svakovrsne cenzure spram vlastitih skrovitih osjećaja, dok se ne otvorimo emociji, onoj stvaralačkoj a ne onoj uništavalačkoj, sve dotle mi  ćemo se osjećati  usamljeni i nevoljni i tužni i depresivni. Već nam je Goethe poručio: “Sretan je onaj koji zna zadrhtati.“ Nikakvi  nam novci ovoga svijeta u svijetu bez pravih emocija ne mogu pomoći. Mnogi među nama u svijesti ali i  podsvijesti znaju i osjećaju da bez njih  možemo imati samo lažne uspjehe, novac koji nam ne donosi sreću, adrenalin uzrokovan krivim izazovima.Taj svijet raznovrsne Politike (kako samo puca  to slavno veliko P) ostavit ćemo u golemim količinama našoj svokodnevici, tabloidima, biznisu. Ponekad ćemo se samo blago s njima šaliti. Tražit ćemo naprotiv  malo prostora za valove priča, glazbe i plesa koji mogu probuditi u nama upravo onaj zatomljeni osjećajni život. Razmišljat ćemo o afektu kao o spoznaji. Pokušat ćemo obogatiti našu dušu.Taj rad na sebi bit će ujedno i rad na našem tijelu. Sve su to motivi koji pripadaju kazalištu. Vidjet ćemo možemo li ih  probuditi u Tebi, meni, svakom našem gledatelju pojedinačno i svakom našem umjetniku na pozornici.

 

Imam osjećaj, dame i gospodo, da umjetnici riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca žele upravo to nešto drugo, to o čemu rijetko govorimo. Imam osjećaj da građani ovoga grada (smijem li reći da brojni pojedinci svijeta) žele nešto drugo. Žele istinsko osjećanje, mogućnu bliskost s drugim, pravo na strast koja može dovesti i do smrti ali nije lažna, nije umjetna, nije kupljena. Imam osjećaj da još uvijek među nama, među svima nama na zemaljskoj kugli, ima onih koji bi htjeli dugotrajni emotivni smiraj, užitak u okusu praskozorja ili sumraka, ponovno otkriće čarobnosti prirode, mogućnost ljubavnih ili Kairos trenutaka pa i pod cijenu smrti... imam osjećaj... a daje mi ga prije svega i iznad svih umjetnički ansambl HNK-a Rijeka. I upravo zato  bavit ćemo se nečim što čuči u svima Vama i nama.... bavit ćemo se osjećanjima i strastima. Istinskim na svoj način. Jer zbivanja na pozornici imaju svoju istinu, različitu od one koja pripada svakodnevici. Istina na sceni je samosvojna, umjetnička ali duboko, ispod svih pora, svijesti i podsvijesti, zadire u naš život.

Ove sezone pomoći će nam u tome, a tko ako li ne Španjolci, Francuzi, Talijani, a tko ako li ne Lorca i Marquez¸ a tko ako li ne majstorski, mozartovski Goldoni koji iza svoje lepršavosti gotovo pjeva o emocijama, a tko ako ne život jedne Marije Callas, a tko ako ne Bizet i Verdi. I, naravno, naši autori. Ja znam da bez vlastita tla, suvremenog prije svega, a onda onog iz baštine – nema i ne može biti teatra. Igrat ćemo slavnu Stullijevu komediju “Kate Kapuralica” koja će vam govoriti ne toliko o socijali koliko o osjećanjima  što se izvorno ali i stvarno pokazuju u ovom komadu.Vratit ćemo se na novi način  našem najboljem musicalu “Jalti, Jalti” i smijati se kao sluge politici velikih. Na sceni Zajc off praizvodit ćemo djela suvremenih hrvatskih i europskih pisaca.

Upravo ta mreža isprepletena od spomenutih i nespomenutih djela osnova je našeg  pitanja i našeg traženja odgovora: kako putem osjećanja otvoriti granice slobode.

Duga su stoljeća od Descartesa preko viktorijanskog doba i preko premudre 68. uzdizala i slavila pamet i erudiciju. Razvijala represiju nad svakom emocijom. Pa je svijet došao do ovih katastrofa u kojima se danas nalazi. Knjiga “Emotivna inteligencija”, prevedena na hrvatski, uz  djelo poznatog svjetskog neurologa  Demosia, ponudili su novi pogled na svijet i  važni  su za naš život. Ona nam trenutno daju  legitimnu mogućnost novog puta. Probudila se Trnoružica.

 

Kazalište je umjetnost, ona je uvijek u traženju novih putova.

 

Dragi moji gledatelji, otvorite se emocijama!

 

Mi ćemo se stvaralački truditi da ih živimo na sceni u najrazličitijim oblicima. A Vi ćete ih ponijeti kući kao  poklon za dušu.

 

Vaša Mani Gotovac                           


 
Pretplata 2014/2015
Hrvatska drama
Dramma italiano
Talijanska drama
Opera
Balet
Koncerti
Noć kazališta
Diplomirani gledatelj
Arhiv
> Sezona 2013-2014
> Sezona 2012/2013
> Sezona 2011/2012
> Sezona 2010/2011
> Sezona 2009/2010
> Sezona 2008/2009
> Sezona 2007/2008
> Sezona 2006/2007
> Sezona 2005/2006
> Sezona 2004/2005
> Novosti
> Program
> Hrvatska drama
> Dramma Italiano
> Talijanska drama
> Opera
> Balet
> Koncerti
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt