Sezona Header
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Sezona > Hrvatska drama > Ljepotica i zvijer > Kritike
Kritike

Turbofolk društvo drugim kazališnim sredstvima
 
Predstava ima društveno angažiranih elemenata i progovara o, recimo, rasprodaji hrvatskih brodogradilišta ili aktualnoj ekonomskoj krizi, ali je ta satirička oštrica zaogrnuta u estradno-zabavljačko ruho.
 ...Poznati predložak redatelj Vito Taufer i dramaturginja Magdalena Lupi pokušali su iščitati iz vizure današnjega vremena, stavljajući u prvi plan teme ljepote, novca i moći, dok su u treš stihovima Jelene J-Zlo Tondini do izražaja došli i neki specifični problemi tranzicijskog društva u kojemu živimo. U nekim segmentima Tauferova predstava podsjeća na Frljićev »Turbofolk«, samo što se u »Ljepotici i zvijeri« dijagnoza stanja društva postavlja drugim kazališnim sredstvima.
...Važan pokretač, ali i komentator zbivanja tako postaje DJ Jameka (Jasmin Mekić), koji veći dio predstave za pultom »miksa« glazbu koja nije samo zvučna kulisa, već i bitan dio karakterizacije likova. Skladatelj i oblikovatelj zvuka DJ Jamirko kreirao je interesantnu glazbenu podlogu u kojoj se kontrapunktiraju elementi hip-hopa, rapa, narodnjaka i teškog metala. Društveno angažirani i mladenački buntovni stihovi Jelene Tondini tako su dobili primjerene glazbene aranžmane, naročito bliske onoj nešto mlađoj publici.
....Kretanje i način govora DJ-a uvjerljivo je »skinuo« Jasmin Mekić, a društvo tajkuna i novokomponiranih bogataša upečatljivo je utjelovio Dražen Mikulić koji glumi pokvarena i korumpirana odvjetnika. Za scenu u kojoj je u ritmu turbofolka »preveslao« Ljepotičina oca i financijski ga dotukao, Mikulić je popraćen pljeskom.
 
Kim Cuculić, Novi List
 
Scenska lepršavost
 
U kritici objavljenoj u novinama za kulturu i izvedbene umjetnosti KULISA.eu, Iva Rosanda Žigo piše o uspješnoj premijernoj izvedbi treš bajke „Ljepotica i zvijer“ u režiji Vite Taufera.
Prpošnost, komika, improvizacija, hip-hop glazba (s pokojim nazovimo ga treš glazbenim umetkom) te dominantna scenska lepršavost bez znakovitijih redateljskih postupaka i sveopći izostanak velikih riječi, Tauferov, rekli bismo, minus-postupak – duhovit je i nepretenciozni primjerak ironiziranja sadašnjice. A nekako je u tom kontekstu projekt i zamišljen – okupiti publiku, osobito mlađu, i stvarati kod djece kazališnu naviku.
Pročitajte cijelu kritiku.
print Print

 
Pretplata 2014/2015
Hrvatska drama
> Ansambl
> Don Quijote
> HRVATSKO GLUMIŠTE
> Pinocchio?
> Vincent
> Životinjska farma
> Crnac
> Turbo-folk
> Tri mušketira
> Ljepotica i zvijer
> Riječ autorice
> Riječ redatelja
> Kritike
> Kurva
> Zajedno
> SH.SH.
Dramma italiano
Talijanska drama
Opera
Balet
Koncerti
Noć kazališta
Diplomirani gledatelj
Arhiv

Ljepotica i zvijer foto galerija

Pregled umanjenih slika
 
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt