Header Pocetna
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Arhiv > Sezona 2009/2010
U ZNAKU ANTIKE


Nada-Matosevic-WEB.jpgVelika i Zajc off scena
U svojim nastojanjima da se približimo današnjem gledatelju i dopremo do potencijalnog kazališnog posjetitelja, tijekom proteklih dviju sezona, osmisli smo i uveli pojedine inovacije u programu te učinili određene pomake u načinu rada. Stalni trend povećanja broja posjetitelja Kazališta povratna je informacija kojoj smo težili  i najbolja koju smo mogli dobiti - i koju smo dobili, čak dvije sezone za redom. S takvom potvrdom prihvaćenosti i uspješnosti naših repertoarnih poteza kod kazališne publike, ušli smo i u promišljanje kazališne sezone 2009./2010. Nastojat ćemo, unatoč ograničavajućem faktoru ekonomske krize, svoja repertoarna promišljanja ostvariti  na  visokoj umjetničkoj i kreativnoj razini. 
U repertoaru koji i ove sezone nastaje kao spoj svjetskog i nacionalnog te klasičnog i suvremenog, poveznica koja ponegdje naglašenije, a ponegdje diskretnije, klizi između većine naslova u svim četirima umjetničkim granama jest antika odnosno grčka antička drama. Antička drama koja svoje teme i junake crpi iz mitologije, kao i ona koja se nadahnjuje svojom suvremenošću, ne štedeći je ni preciznih uboda kritičke oštrice. Ne činimo to samo stoga što bismo na riječkoj pozornici  željeli isključivo i što vjernije oživjeti antički duh, već stoga što je ponekad važno osvrnuti se unatrag da bismo bolje prepoznali ono sada, vratiti se u prošlo doba kako bi lakše pronašli sadašnjost. Ovdje taj povratak znači povratak temeljima europske kulture i kazališta, a vjerujemo da će ovosezonska tematska odrednica zapravo značiti umjetnički intezivnu i uzbudljivu potragu za tim izvorištima što nose univerzalne dimenzije i trenucima „preklapanja“ prošlog i sadašnjeg.

KamovFest
I ove sezone bavit ćemo se identitetom Rijeke koji čine u prvome redu njeni ljudi, oni koji su joj pripadali, koji su u njoj živjeli, oni koji su u njoj rođeni. Poput Ivana pl. Zajca. Poput Janka Polića Kamova. Od njegove smrti prošlo je točno jedno stoljeće. Ta obljetnica povodom je ne samo još jednom prigodnom prisjećanju, već, vjerujemo, umjetničkom i znanstvenom ukazivanju na vrijednost i važnost književnika rođenog u Rijeci 1886. godine. Naime, zajedno sa svojim suradnicima, a uz veliku podršku gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, odlučila sam napraviti svojevrstan pandan Zajčevim danima - ustanoviti novu manifestaciju pod nazivom KamovFest.
Jer ovim književnikom i njegovim djelom nije samo započela hrvatska književna avangarda, već je ovaj „ukleti pjesnik“ po mnogim elementima svoga stvaralaštva započeo avangardne procese što su uslijedili u Europi. Stoga ne čudi što je tijekom posljednjeg desetljeća  postao zanimljiv i europskoj te svjetskoj književnoj javnosti, koja sa začudnošću otkriva književnoumjetničku osobnost Kamova.

Zajčevi dani
Već tradicionalna manifestacija „Zajčevi dani“ doživjet će svoje 17. izdanje, što smo ga posvetili još jednom rođenom Riječaninu, istaknutom hrvatskom glazbeniku i dirigentu koji se proslavio diljem svijeta Lovri pl. Matačiću u povodu 110. obljetnice rođenja. Svečano otvorenje glazbene i glazbeno-scenske manifestacije, kao i otvorenje nove kazališne sezone  označit će praizvedba komične opere „Casanova u Istri“ Alfija Kabilja.

Subotnje matineje u foyeru
Za ljubitelje glazbe pripremili smo još jednu novinu, koncertno iznenađenje što smo ga nazvali „Subotnje matineje u foyeru“. Riječ je o nizu koncerata što će ih izvoditi komorni sastavi  orkestra Opere. „Subotnjim matinejama“ nastojali smo dodatno obogatiti našu popularnu koncertnu sezonu, koja ponovno donosi zanimljive programe, soliste i dirigente.

Program za djecu
Nastavljamo s  programom za djecu te postavljanjem jedne predstave u sezoni namijenjene mlađim osnovnoškolcima. Ove sezone to je „Somewhere City“ multimedijalna predstava za djecu i odrasle Gorana Lelasa u okviru programa Talijanske drame. I u repriznom ćemo programu, zbog uvijek velikog interesa, zadržati dosadašnje naslove za djecu: uspješnice  „Ljepotica i zvijer“ te „Pčelica Maja“, zahvaljujući kojoj je već 8 tisuća najmlađih gledatelja prvi put posjetilo kazalište i na njima prihvatljiv i prilagođen način upoznalo svijet operne umjetnosti.
Stoga vas pozivam, cijenjeni kazališni posjetitelji, da nam se pridružite i ove sezone, da ponovno zajedno ulazimo u jedinstvene prostore kazališne umjetnosti.

Nada Matošević Orešković,
intendantica HNK Ivana pl. Zajca

print Print

 
Sezona 2013-2014
Sezona 2012/2013
Sezona 2010/2011
Sezona 2009/2010
> PRETPLATA
> HRVATSKA DRAMA
> KAMOVFEST
> DRAMMA ITALIANO
> TALIJANSKA DRAMA
> OPERA
> BALET
> KONCERTI
> REPERTOAR
> NAGRADE
> NOVOSTI
> ZA DJECU I MLADE
Sezona 2008/2009
Sezona 2007/2008
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt