Header Pocetna
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Arhiv > Sezona 2008/2009
MELODRAMA KROZ RIJEČ, GLAZBU I POKRET
Nada MatoševićNakon iznimno uspješne kazališne sezone 2007./2008. i nemalog porasta broja posjetitelja, ta nam je činjenica koja izaziva radost i ponos ujedno bila smjerokazom i ohrabrenjem u osmišljavanju ove sezone. Jer kada publika prepozna i prihvati umjetnička nastojanja, onda  kazalište zaživi svoj puni smisao.
I ove sezone bavit ćemo se i klasičnim i suvremenim djelima, nastojeći svaki od izabranih naslova donijeti na scenu u modernim, sadašnjem trenutku sukladnim interpretacijama.
A ono što povezuje većinu naslova dade se svesti pod zajednički nazivnik: melodrama. Naš ovosezonski repertoar donosi same vrhunce melodrame, prava remek-djela, naslove u kojima je melodrama istodobno tek polazište za duboko poniranje u svu kompleksnost osobnog i intimnog, ali i razgolićavanje onog društvenoga pri čemu se, naravno, osobno i društveno tragično sukobljavaju. Riječ je o djelima koja su, bez obzira u kojem razdoblju nastala, neodoljivo privlačna publici, ali i neiscrpno bogata i zanimljiva za nova scenska iščitavanja.
U središtu tih priča je, kao što sugeriraju već i naslovi djela (dama, madame, Ana...) žena. Žena koja pokušava uteći iz vlastite osamljenosti i u stalnoj je potrazi za ljubavlju koja bi joj, makar nakratko, i makar samo kao osobna iluzija, mogla postati pribježište i zaklon pred predrasudama i surovošću realnosti. Jedino čemu su te heroine predanije i što vole više od ljubljenih muškaraca jest vlastita iluzija o njima. Dok god iluzija opstaje, može se živjeti... Jer kao što i Tennessee Williams, čiji ćemo poznati komad „Tramvaj zvan Žudnja“ gledati, kaže: „Ljudi lakše prebole ako im oduzmete novac nego iluzije“.
Najpoznatije svjetske melodrame uprizorit ćemo kroz riječ, glazbu i pokret, odnosno dramu, operu i balet. Kao posebna zanimljivost nameće se to što ćemo u istoj sezoni gledati oba podjednako glasovita djela inspirirana životom Marie Duplessis, dramu „Dama s kamelijama“ Dumasa Sina u kojoj nesretna junakinja nosi ime Marguerite Gautier, ali i kao Violettu Valery u novoj inscenaciji Verdijeve opere „La Traviata“.
Uvjereni smo da ovi komadi itekako korespondiraju s našim vremenom. Suvremeni čovjek, bez obzira na spol, nerijetko očajnički traži ljubav i prihvaćanje, a ta potraga jednako traje kroz vrijeme kao konstanta kojoj se tek kontekst mijenja. Osamljenost i otuđenost zasigurno nikada nisu bili veći nego u suvremenom kaosu, u kojem živimo iluziju s kompjuterskih zaslona, takozvanu virtualnu stvarnost.
Osim u klasičnim, žena je i u središtu suvremenih komada na ovosezonskom repertoaru, i to Hrvatske i Talijanske drame.

Nakon izuzetno dobro prihvaćene i posjećene prošlosezonske opere za djecu «Pčelica Maja» i ove sezone nastavljamo postavljati predstave namijenjene djeci. Ovaj će put u okviru dramskog programa biti uprizorena bajka «Ljepotica i zvijer» ali na način da će osim predstave za djecu to podjednako biti i predstava za njihove roditelje.
Zadržat ćemo i ostale prošlosezonske novine koje su se pokazale uspješnima i naišle na iznimno dobar odaziv kod naše kazališne publike.
Tako će orkestar odnosno živa izvedba biti sastavnim dijelom obje premijerne baletne predstave, i Ščedrinove «Ane Karenjine» i «Procesa», novog autorskog projekta Staše Zurovca na glazbu hrvatskog skladatelja Berislava Šipuša što će biti realiziran u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb.
Koncertna sezona ponovno je iznimno bogata, i brojem koncerata, i poznatim dirigentskim i solističkim imenima koji će muzicirati s riječkim glazbenicima, te atraktivnim programima,  a zbog iznimnog zanimanja publike zadržali smo prošle sezone ponovno uveden ciklus koncertne pretplate.
Nastojat ćemo svoja repertoarna promišljanja scenski ostvariti uz visoke umjetničke standarde i biti bliski suvremenom kazališnom gledatelju. Nastojat ćemo ponuditi duhovna putovanja i iskustva koja može ponuditi samo, po mnogo čemu jedinstvena, kazališna umjetnost. A nadamo se, poštovani posjetitelji, da ćete nas i ove sezone vjerno pratiti, jednako kao one prethodne.


Nada Matošević,
intendantica
print Print

 
Sezona 2013-2014
Sezona 2012/2013
Sezona 2010/2011
Sezona 2009/2010
Sezona 2008/2009
> HRVATSKA DRAMA
> Novosti
> DRAMMA ITALIANO
> TALIJANSKA DRAMA
> OPERA
> BALET
> KONCERTI
> ZA DJECU I MLADE
> Nagrade
> Mjesečni program
Sezona 2007/2008
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt