Sezona Header
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Sezona > Arhiv > Sezona 2007/2008
RIJEČ INTENDANTICE

Nada Matošević ... Shakespearovi su likovi prava djeca čitavog čovječanstva, djeca kakvu će svijet uvijek stvarati , a oni koji promatraju uvijek naći. Njegovi ljudi djeluju pod utjecajem općih strasti i načela, koja uzbuđuju sve duhove i stalno pokreću čitav sustav života. Samuel Johnson
 
Ove godine, 2007., a ni one sljedeće, ne navršavaju se neke velike, „okrugle“ obljetnice rođenja ili smrti Williama Shakespearea, a mi mu ipak posvećujemo upravo ovu kazališnu sezonu. Uvjereni smo da takve, obljetničke prigode, kada se cijeli kazališni svijet okreće pojedinom autoru, naprosto nisu potrebne. Jer, baš poput glasovitog poljskog teoretičara Jana Kotta, držimo da je po svom djelu „Shakespeare-naš suvremenik“. I takvim bismo ga željeli živjeti na našoj sceni. Gotovo da bismo sezonu mogli nasloviti ovim toliko puta citiranim naslovom, koji u svega tri riječi sažima sve nebrojene stranice napisane o neprolaznoj vrijednosti, aktualnosti i univerzalnosti književnog opusa ovog sjajnog poznavatelja ljudske prirode, čije umijeće da je u svoj njenoj kompleksnosti i suprotnostima izrazi stihovima- i danas opčinja svijet, možda i više nego u njegovo doba. Iako vrijeme koje se nataložilo između barda i nas, između elizabetanskog doba i našeg trenutka, nije promijenilo iskonske emocije koje pokreću pojedinca, ali i društvo, mi ćemo pokušati djela iz različitih njegovih stvaralačkih razdoblja preispitati iz sadašnjeg trenutka. Ne zbog toga da bismo ih podredili nekoj modi ili ukusu, da bismo im nešto oduzeli, već zato da bismo im se još više približili i da bi iz njih možda još jače bljesnule one vrijednosti zbog kojih ta djela ne samo čine okosnicu mnogih svjetskih repertoara, već su nadahnjivala i nadahnjuju brojne druge umjetnike i umjetnosti. I zato se nećemo zadržati samo na Shakespearovom dramskom stvaralaštvu, već ćemo njegove svevremenske teme i junake gledati i u drugim izričajima, onako kako su ih doživjeli i u glazbu pretočili velikani poput Verdija i Prokofjeva, i stvorili neka od svojih najpoznatijih djela. Preko glazbe i plesnog pokreta, stići ćemo i do suvremenih dramatičara koji i danas polazište pronalaze u nezaboravnim junacima.
Stoga Vas, dragi naši posjetitelji, pozivam da ove sezone gledamo Shakespearea i da se, mi današnji, u njemu ogledamo kao u kakvu ogledalu koje „hvata“ obrise onog neuhvatljivog – ljudske duše... beskrajne prostore naše vlastite nutrine.
 
Uz Shakespearea, crvenu nit što će protkati sezonu u svim našim umjetničkim granama, nastojat ćemo biti zanimljivi i intrigantni i u ostatku repertoara.
Tako ćemo se u okviru scene „Zajc off“ nastaviti baviti Rijekom, našim gradom, koji nam je stalno polazište, jer u njoj stvaramo, i za nju, njene građane, stvaramo. Ovoga puta riječ je o praizvedbi dramskog prvijenca suvremenog autora, rođenog Riječanina Ivice Prtenjače. A na sceni ćemo progovoriti i o nekim specifičnim hrvatskim suvremenim fenomenima, o kojima se ponekad radije šuti.
Očima jednog dječaka gledat ćemo društveno-političke promjene u Istri i njihov odraz na život malog pojedinca u tekstu Milana Rakovca što će ga uprizoriti  Talijanska drama.
Zbog naših gledatelja, pripremamo i mjuzikl, pouzdano znamo omiljenu formu Riječana, a riječ je o „Nunsense“, velikom broadwayskom hitu.
Operni repertoar donosi poznata i popularna djela nacionalne i svjetske operne literature, dva komičnog faha, pa ćemo se smijati uz našeg Eru, ali i brijača iz Sevilje. A ove sezone, po prvi je put na programu i opera za djecu „Pčelica Maja“. Pokušaj je to da kroz poznatu i njima blisku priču, djecu uvedemo u novi svijet – svijet opere, i za njega stvorimo buduću publiku.
Osim što smo pripremili bogatu koncertnu sezonu, orkestar ćemo ponovno pridružiti novim baletnim uprizorenjima.
Zato vjerujem, poštovani naši gledatelji , da ćete nam kao i do sada biti ne samo podrška, već da ćete biti sastavni, važan dio naših događanja jer kazališna se formula ostvaruje samo kada uključuje publiku.
 
Nada Matošević
 

 
Pretplata 2014/2015
Hrvatska drama
Dramma italiano
Talijanska drama
Opera
Balet
Koncerti
Noć kazališta
Diplomirani gledatelj
Arhiv
> Sezona 2013-2014
> Sezona 2012/2013
> Sezona 2011/2012
> Sezona 2010/2011
> Sezona 2009/2010
> Sezona 2008/2009
> Sezona 2007/2008
> Novosti
> Hrvatska drama
> Dramma Italiano
> Talijanska drama
> Opera
> Balet
> Koncerti
> Zajčevi dani
> Nagrade
> Sezona 2006/2007
> Sezona 2005/2006
> Sezona 2004/2005
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt