Header Pocetna
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna
PREMINULA ANDREJA BLAGOJEVIĆ

Napustila nas je Andreja Blagojević, istaknuta riječka glumica, dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca.
Rođena u Rijeci 1967. godine, nakon završene zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, dislociranog studija u Rijeci, ulazi u stalni angažman Hrvatske drame riječkog Kazališta. Osim u Hrvatskoj, često je surađivala s Talijanskom dramom gdje je glumila na talijanskom jeziku i Operom riječkog kazališta, te s riječkim HKD teatrom i Gradskim kazalištem lutaka. Surađivala je i s Teatrom stabile iz Trsta te snimila nekoliko filmova i TV serija u Italiji.
Svestranog talenta i kvaliteta kompletne kazališne umjetnice, ona je svoje uloge umjela izvrsno odglumiti,  ali i otpjevati i otplesati, zbog čega je svoj repertoar proširila na mjuzikl. Uvijek scenski samouvjerena i energična, kreirala je uloge ovjenčane s više prestižnih glumačkih nagrada.
Godine 1995. dobila je nagradu na Festivalu malih scena za ulogu u predstavi "Anđeli u Americi". Potom je bila dobitnicom Nagrade "Zlata Nikolić" HNK Ivana pl. Zajca za najbolja ostaverenja u sezoni 2001/2002. za uloge u predstavama "Muškardin" (uloga Betije), "Šteta što je kurva" (uloga Hippolite) i "Kad se mi mrtvi probudimo" (uloga Maje Rubek).
Uloga Agate u predstavi „Delitto all'Isola delle Capre“/“Zločin na kozjem otoku“ donijela joj 2006. godine nekoliko nagrada, od ponovne Nagrade „Zlata Nikolić“  za najbolju ulogu u HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2005/2006, preko Nagrade „Fabijan Šovagović“ za najbolju žensku ulogu na 13. festivalu glumca do Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju glavnu ulogu. Za ulogu Basila u predstavi "Figarov pir" po treći je put dobila Nagradu "Zlata Nikolić" kao najbolju u dramskom programu u sezoni 2012/2013.
Bila je istinska, strastvena zaljubljenica u svoj posao, u glumu, kojeg je smatrala privilegijom. Uživala je, kako je to kazala u jednom svom novinskom intervjuu 2002. godine, u toj vječnoj igri koja ju je tjerala da zagrebe po vlastitoj nutrini, a premda su pri tom procesu ponekad isplivale i bolne stvari, gluma joj je, kako je rekla, donosila neizmjernu radost uvijek novih izazova. Andreja naprosto nije mogla izbivati sa scene, uvijek je željela glumiti, ni bolest je nije mogla omesti u tome. Posljednji put smo je gledali prije svega petnaestak dana, u premijernoj izvedbi predstave „Sh.Sh“. Tom ulogom zaključen je, nažalost, niz njenih sjajnih uloga, kojima je, unatoč preranom odlasku sa životne i kazališne pozornice, trajno obilježila riječku i hrvatsku kazališnu scenu.
Posljednji ispraćaj Andreje Blagojević bit će u petak, 22. svibnja na groblju Trsat u 12 sati, a komemoracija u HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 25. svibnja u 13 sati.
print Print

 

  27.5. Don Giovanni
  29.5. Don Giovanni
  30.5. Životinjska farma
  02.6. Turbo folk
  03.6. Turbo folk
  06.6. Giorgio Surian i gosti
  12.6. Te Deum
  13.6. Zoran e il cane di porcellana
  16.6. "Pogled s vrha prstiju" 2015.
  17.6. "Pogled s vrha prstiju" 2015.

  Tražilica

  zinka-e.jpg zinka-h.jpg

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  facebookicon.gif newsicon.gif twittericon.gif instagramicon.gif youtubeicon.gif

  GENERALNI POKROVITELJ SEZONE

  zaba.jpg

  Sponzori Kazališta

   SPONZOR
  KAZALIŠNOG PROGRAMA 2015. 
  GENERALNI SPONZOR
  GALA KONCERTA DIANE HALLER

   ina.gif


  GENERALNI SPONZOR
  OPERE
  DON GIOVANNI
     POKROVITELJ SVEČANE OBNOVE
  OPERE LA TRAVIATA

  HEP_logo-web.jpg

  SLUŽBENA ŠMINKA
  SEZONE

  MaxFactor.gif

  DM-web.jpg


  GOLDENPOINt.gif


   perla-logo.jpg

  MEDIJSKI PARTNER SEZONE

  MEDIJSKI POKROVITELJ
  SEZONE


  europlakat2.jpg


  radioRijeka2.jpg

  novi-list2.jpg

  kanalR2.jpg

   

  rijeka-klik-logo.gif

   scena-hr.gif

  Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt
  RSS20