Sezona Header
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Sezona > Opera > Don Giovanni > Sadržaj
Sadržaj

Prvi čin
Nešto se dogodilo – čini se nešto loše i podlo. Don Giovanni, s Donnom Annom za petama, juri na ulicu. Uskoro im se pridružuje uvaženi otac Donne Anne, Commendatore.
Izbija svađa u kojoj Commendatore biva ubijen. Don Giovanni i njegov sluga Leoporello bježe.
Potom pratimo budalaštine Dona i njegovog sluge koji sljedeća 24 sata provode u bijegu.
Prije svega, Donna Anna zahtjeva od Don Ottavija, kojem je obećana, da krene u potjeru. Na sceni je i Donna Elvira, prijašnja žrtva Don Giovannijevog razvrata.
U predgrađu u ranim jutarnjim satima, Don Giovanni i Leporello susreću Zerlinu, Masseta i prijatelje usred bučne proslave njihovih zaruka. Don Giovanni uočava svoju priliku. U namjeri da zavede nevinu buduću mladenku, poziva uzvanike na after party u svoju kuću. Prerušeni i  pijani upadaju Donna Anna, Don Ottavio i Donna Elvira. Zahvaljujući njima, Don Giovannijevi planovi propadaju.
Veselje završava u kaosu.

Drugi čin
Čak i kada su mu planovi propali Don Giovanni ne odustaje. Bacio je oko na čistačicu Donne Elvire. Da bi uspio, trebat će mu vjerodostojniji ulični izgled i stoga nagovara Leporella da međusobno zamijene odjeću.
Stvari se kompliciraju ponovnim dolaskom Donne Elvire. Unatoč svemu što se dogodilo, ona ne prestaje žaliti varalicu Don Giovannija. On pak naređuje Leporellu, sada odjevenom u njegovu odjeću, da zavede Donnu Elviru i tako mu je ukloni s puta. Kada je uspio u svojem naumu, pokušava iskoristiti priliku s čistačicom pjevajući joj serenade pod prozorom.
Mlada dama ne pojavljuje se na balkonu. Umjesto nje, iza ugla pojavljuje se Masseto koji se priključio potjeri. On i njegovi prijatelji traže Don Giovannija s namjerom da ga se zauvijek riješe. Donna Anna, Don Ottavio i Donna Elvira, cijela skupina, priključila se krvničkoj potjeri. Rezultat svega je zbrka u kojoj pogrešan čovjek, Leporello, umire.

U međuvremenu, Don Giovanni se mudro povlači na groblje dok se bura ne stiša. Leporello je imao istu ideju. Don Giovanni pretpostavlja da ga na mračnom groblju nitko neće tražiti. Bio je u krivu.  Kip njegove nedavne žrtve Commendatorea počinje ispuštati zvukove.
Don Giovanni naređuje Leporellu da pozove kip na večeru te biva iznenađen kada kip prihvati poziv. Don Giovanni žuri doma pripremiti gozbu.

Čini se da će Don Giovanni morati sam uživati u svojoj posljednjoj večeri. Isprva, nema glasa ni od kipa ni od ijednog drugog progonitelja.
Nedavna iskušenja i emocionalni napor su, očekivano ili ne, uzrokovali  krizu u vezi Donne Anne i Don Ottavija. Ljubav nedavno zaručenih Masseta i Zerline također sve više puca. Elvira traži Don Giovannija, priznaje mu da ga još voli i još jednom ga moli da dođe k sebi. Bezuspješno. Ulazi kameni gost. Uvaženi kip nije gladan već uzvraća poziv na večeru.
Dvojica se rukuju i Don Giovanni doživljava sve muke pakla prije nego ga zemlja proguta.
U tom trenutku, dolaze Don Giovannijevi progonitelji. Svi do jednog pokušavaju sakriti činjenicu da se život čini toliko siromašnijim sada kada je razvratnik u paklu.

Erik Söderblom

print Print

 
Pretplata 2014/2015
Hrvatska drama
Dramma italiano
Talijanska drama
Opera
> Tosca - koncertna izvedba
> Evgenij Onjegin
> Carmen
> OEDIPUS REX & InferNO
> Don Giovanni
> Riječ dirigenta
> Riječ redatelja
> Sadržaj
> La Traviata
> The turn of the screw/Okretaj zavrtnja
> Pčelica Maja
Balet
Koncerti
Noć kazališta
Diplomirani gledatelj
Arhiv
Pregled umanjenih slika
 
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt