Header Pocetna
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Novosti > Listopad

KAZALIŠNI BILTEN


Povodom predstave "Hrvatskog glumište" redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka pokreće bilten Hrvatsko fašističko kazalište.

Prvi broj možete skinuti ovdje!
print Print

 
vlajnic2.jpg
KONCERT POVODOM SVIH SVETIH UZ FAURÉOV REQUIEM I HAYDNOVU TRAUER SIMFONIJU
Simfonija br. 44 poznatija pod nazivom Trauer (Žalost) Josepha Haydna te veličanstveni Requiem francuskog skladatelja Gabriela Fauréa bit će izvedeni u riječkom HNK Ivana pl. Zajca na tradicionalnom Koncertu uz blagdan Svih svetih pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića, u četvrtak, 30. listopada 2014. godine u 20.00 sati.
više


Kristina-i-Slavko.jpg
RIJEČKI OPERNI PJEVAČI ODUŠEVILI JAPANCE!
Solisti Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, riječka prvakinja, sopranistica Kristina Kolar u ulozi Aide i bas Slavko Sekulić kao Ramfis - nastupili su u Tokiju pred više od dvije tisuće gledatelja u tamošnjoj najprestižnijoj koncertnoj dvorani Bunkamura Orchard Halla.
više


photo 1.JPG
GOSTOVANJE U MEKSIKU KAO POČETAK SURADNJE DVA BALETNA ANSAMBLA
Na 42. međunarodnom festivalu "Cervantino" u Meksiku sudjeluje balet " Aleksandar" Narodnog pozorišta iz Beograda čiju koreografiju i režiju potpisuje ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta  Ivana pl. Zajca u Rijeci Ronald Savković, a u predstavi plešu i dva člana riječkog baletnog ansambla Martin Grainger i Svebor Zgurić.
više


dg.jpg
JOŠ UVIJEK STIGNETE POSTATI DIPLOMIRANI GLEDATELJ: PRIJAVITE SE I DOĐITE NA SLJEDEĆI SUSRET U SUBOTU U PODNE!
HNK Ivana pl. Zajca Rijeka nastavlja s edukacijsko-kreativnim programom "Diplomirani gledatelj“, pilot-programom koji istražuje modele suradnje i komunikacije publike i umjetnika.
više


hnk.jpg
ŠTO JE VIŠE LAŽI - TO STE NAM MILIJI I DRAŽI!
Tijekom protekla tri tjedna različitim se kanalima insinuira ili svjesno lažno informira javnost da riječki HNK Ivana pl. Zajca gubi publiku i otkazuje programe. Negativnu kampanju predvode inače – valjda – nespojivi akteri na kulturnoj i političkoj sceni, poput Slobodana Šnajdera i Snježane Banović (Novi list, Teatar.hr) s jedne, ili pak Nore Krstulović (putem vlastita umjetničkog projekta Teatar.hr) i predsjednika lokalnog HDZ-a Hrvoja Burića s – valjda – druge strane. Ne posustaje ni kuloarski aktivizam predstavnika ili poslušnika bivše uprave, no oni neka samo nastave djelovati u kazališnom podzemlju.
više


glumac4.jpg
„JA GLUMAC“: ZIMOVCI OSTVARUJU SVOJE SNOVE
Ja glumac“ novi je projekt riječkog Dramskog studija za djecu i mlade ZIM (Zajc i Malik – Mladi za mlade), a riječ je o autorskom projektu što ga potpisuju redateljica Renata Carola Gatica i dramaturginja Rebecca Agić. Kako je riječ o zapravo dvije predstave prema istom konceptu, tako će biti upriličene i dvije premijerne izvedbe: prva, ona starije grupe polaznika ZIM-a u ponedjeljak, 27. listopada, a druga, mlađe grupe ZIM-ovaca u utorak, 28. listopada, obje u HKD-u na Sušaku s početkom u 19.30 sati.

više


IMG_3473.jpg
MUZIČKA KOMEDIJA „LE FATICHE DI PSEUDOLUS“ / „PSEUDOLUSOVE MUKE“ ZA POČETAK SEZONE TALIJANSKE DRAME
Svojom prvom premijerom u sezoni, muzičkom komedijom „Le fatiche di Pseudolus“ / „Pseudolusove muke“ čija je premijerna izvedba na programu u subotu, 25. listopada 2014,  ansambl Talijanske drame vraća se najvećem komediografu starorimske književnosti Titu Makciju Plautu, a time, kako je naglasila ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian, i svojoj publici.

više


IMG_3557.jpg
IZNIMAN USPJEH PRVOG KONCERTA U CIKLUSU „OPERA U FOYERU“
Ako je suditi po onoj da se „po jutru dan poznaje“, onda započeti koncertni ciklus „Opera u foyeru“ očekuje sjajna sezona. Naime, prvi u nizu koncerata ovog ciklusa održan u subotu, 18. listopada 2014. odnosno večer poznatih i popularnih arija  i dueta u izvedbi troje mladih riječkih opernih pjevača, sopranistice Vanje Zelčić, basa Darija Bercicha i tenora Marka Fortunata, uz pijanističku pratnju Ane Anconelli, s velikim je uspjehom održana u riječkom Kazalištu, u prepunom foyeru, a za koncert su se doista tražile „karte više“.
više


_MG_8481.jpg
PRIJAVITE SE I POSTANITE DIPLOMIRANI GLEDATELJ
HNK Ivana pl. Zajca Rijeka pokrenuo je edukacijsko-kreativni program "Diplomirani gledatelj." Radi se o pilot-programu koji istražuje modele suradnje i komunikacije publike i umjetnika. Program je besplatan i otvoren svim dobnim skupinama. Jedini preduvjet je ljubav prema kazalištu.
Ukratko, svatko tko ne želi zauvijek ostati običan gledatelj već bi htio vidjeti kako nastaje predstava, upoznati one koji je stvaraju, posjetiti radionice u kojima nastaju kostimi i scenografija; razgovarati s redateljem, dramaturzima i glumcima ili posjetiti otvorene probe, može postati diplomirani gledatelj.
više


fotografija-1.jpg
FLUMINENSIS CIVIS, AVE! AVE, CITTADINI DI FIUME!/FLUMINENSIS CIVIS, AVE! AVE, RIJEČANI!
Così saluta la famiglia romana di Senex con servi al seguito per le vie di Fiume.
Il cittadino romano (Bruno Nacinovich) e sua moglie Domina (Elvia Nacinovich), però, nulla possono contro l'inarrestabile voglia di libertà del loro schiavo Pseudolus (Giuseppe Nicodemo) -aiutato dal servo Hysterium (Rosanna Bubola)-, o contro la forza dell'amore che guida le azioni del loro amato figlio (Alessandro Maione) e della sua bella Philia (Elena Brumini).

Rimska obitelj Senex sa svojim slugama pozdravlja građane  na ulicama Rijeke: "Fiumensis civis, ave! Ave, Riječani!"
više


opera-u-foy-web.jpg
ARIJE I DUETI U IZVEDBI MLADIH PJEVAČA RIJEČKE OPERE
Koncertni ciklus „Opera u foyeru“  bit će otvoren u subotu, 18. listopada 2014. u 19 sati u foyeru HNK Ivana pl. Zajca koncertom pod nazivom „Arije i dueti u izvedbi mladih pjevača riječke Opere“.
više


Don-Quijote_069.jpg
DRUGI BLOK LISTOPADSKIH IZVEDBI „DON QUIJOTEA“
Cervantesov „Don Quijote“, predstava u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, nakon nedavne premijere na velikoj pozornici HNK Ivana pl Zajca, ponovno je na kazališnom programu u utorak, srijedu i četvrtak, 14, 15. i 16. listopada 2014. s početkom u 19.30 sati.
više


cristicchi.jpg
CRISTICCHI PONOVNO U RIJECI
Talijanski kantautor, glumac i pisac Simone Cristicchi upriličit će susret s riječkom publikom pod nazivom ''Prema mojem mišljenju – Kofer „pjevača-glumca“ u ponedjeljak, 13. listopada 2014. u 19.00 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a u sklopu XIV. izdanja Tjedna talijanskoga jezika u svijetu što ga organizira Università Popolare di Trieste i u suradnji s  Talijanskim konzulatom u Rijeci i Talijanskom dramom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.
više


IMG_1922.jpg
„PREDSTAVA O KOJOJ ĆE SE JOŠ DUGO PRIČATI“ ODUŠEVILA PUBLIKU I KRITIKU
Riječku opernu sezonu spektakularnom je izvedbom otvorila koncertna izvedba „Tosce", opere Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom maestra Roberta Homena.
„To smo čekali godinama! Jedno od najljepših i svakako najdramatičnijih djela operne literature – Puccinijeva „Tosca“ – na sceni HNK Ivana pl. Zajca izvedena je gotovo u cijelosti riječkim snagama“. Rečenice su to kojima je kritičarka Novog lista Svjetlana Hribar započela svoj tekst naslovljen  „Predstava o kojoj će se još dugo pričati“.
više


IMG_1396.jpg
DON QUIJOTE NA KORZU: „GRAĐANI, DIGNITE SVOJ GLAS!“
„Građani ovoga grada, pozivam vas da svojim tijelima branimo njegov identitet! A što je to identitet nekog grada? Vrata, zidovi, administrativna granica, ili prirodna zaštita? Je li dovoljno reći „naš grad“ da bismo znali što je to što moramo braniti? Neće li onaj tko će srušiti ovo mjesto, zauvijek u nama srušiti uvjerenje o vrijednostima koje se ne mogu kupiti novcem?“
više


Tosca_web.jpg
KONCERTNA „TOSCA“ OTVARA NOVU OPERNU SEZONU
U utorak, 7. listopada 2014. u 19.30 sati riječku opernu sezonu otvara koncertna izvedba „Tosce“,  opere Giacoma Puccinija, jednog  od najpopularnijih i najizvođenijih djela svjetskog opernog repertoara, drame o ljubavi i  strasti, o onome što se dogodi s ljudskim životima od jednog popodneva do sljedeće zore, kada se u njih upletu politika i izdaja.
više


press-za-otvorenje-sezone.jpg
„DON QUIJOTE“ I „TOSCA“ UVODE U NOVU SEZONU
Nova sezona HNK Ivana pl. Zajca bit će, već tradicionalno, svečano otvorena 3. listopada premijerom Cervantesova „Don Quijotea“ u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića, a novu će opernu sezonu otvoriti koncertna izvedba Puccinijeve „Tosce“ pod ravnanjem maestra Miroslava Homena i Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi u utorak, 7. listopada 2014.
više


kazaliste_dugine_boje_dan_drzavnosti_2014.jpg
HETEROSEKSUALNOST JE OPIJUM ZA NAROD
Novi i drukčiji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka otvara se prema manjinskim zajednicama koje u tom kazalištu nisu bile uopće ili adekvatno zastupljene. LGBT manjina neprestano je izložena diskriminaciji, te joj se ustavno oduzimaju prava, što je vidljivo na posljednjem referendumu kojim je institucionalizirana homofobijja. I zato na Dan nezavisnosti, u srijedu 8. 10. 2014., na pročelju kazališta ističemo natpis: "Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka," zajedno sa zastavom duginih boja koju tradicionalno vežemo uz LGBT zajednicu.
više


dq1.jpg
„DON QUIJOTE“ OTVARA NOVU KAZALIŠNU SEZONU!
Premijera Cervantesova klasika  „Don Quijote“, predstava u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića, svečano će otvoriti novu sezonu riječkog HNK Ivana pl. Zajca  u petak, 3. listopada 2014. s početkom u 19.30 sati.
više


Laginja-D_002.jpg
„KAZALIŠNO NOVO RUHO“ U IZBORU DALIBORA LAGINJE
„Kazališno novo ruho“, postav u nastajanju autora Dalibora Laginje bit će otvoren za prve posjetitelje u ponedjeljak, 6. listopada 2014. u 18 sati na balkonu HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je tek o početku procesa tijekom kojeg će kazališni interijeri i balkon biti oplemenjeni zanimljivim scenografskim i kostimografskim elementima iz kazališnog fundusa. Postav će se vremenom nadopunjavati i mijenjati da bi u konačnici poprimio oblik izložbe koja će predstaviti ostvarenja scenografa i kostimografa u riječkom kazalištu, a istodobno i rad samozatajnih majstora koji su ih izradili u kazališnim radionicama.
više


Travanj
Ožujak
Veljača
Siječanj
Prosinac
Studeni
Listopad
Rujan
Novosti 2013/2014
Novosti 2012/2013
Novosti 2011/2012
Novosti 2010/2011
Novosti 2009/2010
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt