Header Pocetna
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Novosti > Prosinac
IMG_9176.jpg
SILVESTROVO I PRVI DANI NOVE UZ NEODOLJIVOG „ORAŠARA“
Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i ove sezone svojoj publici osigurava mogućnost da završetak stare godine te prve dane nove 2015. provede u jedinstvenom ozračju blistavog „Orašara“, baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića i pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića.
više


IMG_9925.jpg
BARBARA KOLAR I DAMIR URBAN DIRIGIRALI NA NOVOGODIŠNJEM KONCERTU!
Novogodišnji koncert orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca „Beč iz Rijeke gledan“, onaj u ponedjeljak, 29. prosinca, bližio se svome finalu.
više


cristina-n.jpg
CRISTINA LUKANEC I ANDREI KÖTELES OBILJEŽILI SVOJ JUBILEJ
Izvedba popularnog  „Orašara“ sinoć je, 23. prosinca,  doista bila posebna. Tom su izvedbom riječki baletni prvaci Cristina Lukanec i AndreiKöteles obilježili svoj jubilej, 20. obljetnicu  umjetničkog rada u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.
više


ngkonc.jpg
ZA KRAJ GODINE TRI POPULARNA NOVOGODIŠNJA KONCERTA
Iznimno popularni Novogodišnji koncerti riječkog HNK Ivana pl. Zajca u izvedbi orkestra riječke Opere, ove godine pod nazivom „Beč iz Rijeke gledan“ i pod dirigentskim vodstvom dvojice Homena, maestra Miroslava Homena i maestra Roberta Homena, vrhunski su glazbeni doživljaji i društveni događaji koji se ne propuštaju, a na programu su 27., 29. i 30. prosinca 2014. s početkom u 20 sati.
više


IMG_2912.jpg
DIPLOMIRANI GLEDATELJ: PRIDRUŽITE NAM SE JER KAZALIŠTE STE VI!
Projekt „Diplomirani gledatelj“ intenzivno se nastavlja i posljednjih dana ove godine.
Tako će se susret u pod nazivom "U intendantskom uredu" održati u ponedjeljak, 29. prosinca 2014. u 11.00 sati. Okupljanje je pred zgradom uprave kazališta (Uljarska ulica 1/I).Tijekom ovogodišnjih kreativno-edukacijskih susreta u okviru „Diplomiranog gledatelja“ otvoreni su i pokazani oni dijelovi našeg kazališta koji pred "običnim" gledateljem ostaju skriveni.
više


IN MEMORIAM: MARGHERITA GILIĆ
Njeni nekadašnji kolege odat će počast i prisjetiti se zajedničkih trenutaka s nedavno preminulom Margheritom Gilić , dugogodišnjom djelatnicom HNK Ivana pl. Zajca, svojedobno ravnateljicom Opere, Talijanske drame i v.d. intendanta, na komemoraciji što će biti upriličena u utorak, 16. prosinca 2014. u foyeru kazališta u 12.00 sati.
print Print

 
christian parker.jpg
S UGLEDNIM GOSTOM O NOVOJ AMERIČKOJ DRAMI I BROADWAYU
Ugledni profesor Christian Parker sa Sveučilišta Columbia u New Yorku održat će predavanje  u subotu u foyeru HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 17.00 sati.
Parker je radio kao producent, redatelj i dramaturg na više od pedeset produkcija nove američke i britanske drame na Broadwayu, off-Broadwayu i off-off-Broadwayu, uključujući drame autora kao što su David Lindsay-Abaire, Cusi Cram, Keith Reddin i Dael Orlandersmith. Stoga je doista prava osoba za razgovor i pitanja o temama poput: Što je nova američka drama? Kako izgleda produkcija na Broadwayu? Što je off-Broadway, a što off-off Broadway?

više


hg1.jpg
IZ ZAGREBA RIJEKU GLEDATI
Tko je tko u "Hrvatskom glumištu"? Tko li je fašist, a tko liberal? Tko je i jedno i drugo? Ima li svetogrđa? Ima li svetaca? Zašto nema dramskog teksta? Znaju li uopće glumiti u tom ansamblu?

Ako živite u Zagrebu i danonoćno se mučite s ovim i sličnim pitanjima imamo pravu stvar za vas!
više


zajc-100godina-web.jpg
UZ STOGODIŠNJICU SMRTI IVANA PL. ZAJCA
Stogodišnjicu smrti velikog skladatelja, rođenog Riječanina Ivana pl. Zajca (3. kolovoza 1832 - 16. prosinca 1914) , riječko kazalište koje nosi njegovo ime obilježit će s dva programa.
Na samu godišnjicu Zajčeve smrti, u utorak, 16. prosinca 2014. s početkom u 20.00 sati, u nastavku ciklusa komornih koncerta „Opera u foyeru“ HNK Ivana pl. Zajca na koncertu pod nazivom „Zajc u Zajcu“, uz glasovirsku pratnju Ane Anconelli, nastupit će riječki operni pjevači Angela Nujić, Morana Pleše, Ivanica Vunić, Vanja Zelčić, Marko Fortunato, Sergej Kiselev, Martin Marić, Bojan Fuštar i Dario Bercich. Na programu će se, naravno, naći redom Zajčeva djela. Nakon solo pjesama „Uznesi se!“, „Na gondoli“, „Domovini i ljubavi“ i „Noć je tiha“, na programu koncerta su romance, dueti i tercet iz opera „Lizinka“ te „Nikola Šubić Zrinjski“.
više


IMG_9429.jpg
ZBOR ODUŠEVIO BOŽIĆNIM KONCERTOM NA OTVORENOM
Božićni koncert „Vama za Badnjak“ zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca pred kazališnom zgradom okupio je mnoštvo oduševljenih slušatelja i stvorio posebno blagdansko ozračje na trgu ispred Kazališta. Poklonivši im nadahnutu prigodnu izvedbu na Badnje jutro, zbor pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića, razveselio je građane svih uzrasta.
više


IMG_0050_1.jpg
SVEČANA DODJELA NAGRADA ZA NAJBOLJA OSTVARENJA U DRAMSKOM I OPERNOM PROGRAMU
U petak, 19. prosinca 2014. u foyeru Kazališta u 12 sati bit će upriličena svečana dodjela nagrada HNK Ivana pl. Zajca za najbolje ostvarenje u cjelini te najbolje ostvarenu žensku i mušku ulogu u dramskom programu (Hrvatske i Talijanske drame) u kazališnoj sezoni 2013/2014. te iste nagrade za ostvarenja u opernom programu u sezonama 2012/2013. i 2013/2014.
više


IMG_7404.jpg
NAJLJEPŠE BOŽIĆNE PJESME VAMA NA BADNJAK
Zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca daruje Riječanima koncert „Vama za Badnjak“, kojim će im poželjeti sretne božićne blagdane, u srijedu, 24. prosinca 2014. u 11 sati ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca.
više


oresar_proba-26.jpg
BALETNI PRVACI CRISTINA LUKANEC I ANDREI KÖTELES ULOGAMA U „ORAŠARU“ OBILJEŽAVAJU 20. GODIŠNJICU UMJETNIČKOG RADA
Prvaci Baleta HNK Ivana pl. Zajca Cristina Lukanec i Andrei Köteles obilježavaju 20. godišnjicu svog umjetničkog rada u riječkom Kazalištu. Obilježavanje obljetnice ovo dvoje iznimnih plesača bit će upriličeno nakon izvedbe predstave „Orašar“ P.I. Čajkovskog u koreografiji Ronalda Savkovića i pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković u utorak, 23. prosinca 2014. godine s početkom u 19,30 sati, u kojoj Cristina Lukanec pleše ulogu Snježne kraljice, a Andrei Köteles ulogu Drosselmeiera.
više


dodjela-nagrada-2014_041.jpg
DODIJELJENE NAGRADE ZA NAJBOLJA OSTVARENJA U DRAMSKOM I OPERNOM PROGRAMU HNK IVANA PL. ZAJCA
Predstava „Kafka project“ Karine Holla u izvedbi ansambla Talijanske dramenajbolja je dramska predstava u cjelini HNK Ivana pl.  Zajca prošle kazališne sezone dok je "Faust" Charlesa Gounoda najbolja predstava u opernom programu tijekom prošle dvije sezone.
više


hg1.jpg
IZ ZAGREBA RIJEKU GLEDATI
Na zagrebačkoj kulturnoj sceni popularno je, čini se, imati mišljenje o "Hrvatskom glumištu," novoj predstavi redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, a istu pritom ne pogledati. Stoga vas pozivamo da se iz Zagreba uputite prema Kvarneru i provjerite što i kako radimo u Rijeci.
više


IMG_6464.jpg
BOŽIĆNA INSTALACIJA KAO DRUGAČIJA PRIČA O BOŽIĆU
Božićnu instalaciju Dalibora Laginje na balkonu HNK Ivana pl. Zajca, kao vanjski dio postava „Kazališno novo ruho“, predstavili su intendant Oliver Frljić i dramaturg Marin Blažević. Naglasivši kako je postavljeno božićno drvce, u skladu s osnovnom idejom cijelog postava, reciklirani materijal odnosno korišteno je u predstavi „Hrvatsko glumište“, najavili su da će tema sljedeće riječke kazališne sezone biti upravo „Reciklirani teatar“. U temu uvodi upravo ovaj projekt Dalibora Laginje koji pomoću korištenih (i odbačenih) elemenata stvara novu kreaciju.
više


IMG_5785.jpg
RIJEČKA PREMIJERA „EVGENIJA ONJEGINA“
Riječka premijera opere, sedam lirskih slika u tri čina, "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog, pod dirigentskim vodstvom maestra Roberta Homena, u režiji Mihała Znanieckog te u koprodukciji s HNK u Zagrebu, bit će uprizorena u četvrtak, 11. prosinca 2014. na pozornici riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca s početkom u 19.30 sati.
više


Laginja-D_002.jpg
BOŽIĆNA INSTALACIJA DALIBORA LAGINJE
Božićna instalacija Dalibora Laginje na balkonu HNK Ivana pl. Zajca bit će predstavljena u ponedjeljak, 8. prosinca 2014. Stoga Vas pozivamo da nam se pridružite u 18 sati ispred zgrade riječkog HNK-a.
Riječ je o nastavku projekta „Kazališno novo ruho“, odnosno postava u nastajanju tijekom kojeg  kazališni interijeri i balkon istodobno postaju i izložbenim prostorima.
više


knarodu.jpg
TJEDAN HUMANIZMA U HNK IVANA PL. ZAJCA
U sklopu Tjedna humanizma u HNK Ivana pl. Zajca najavljujemo dva događanja: otvoreni razgovor „Umjetnička zajednica i integracija izbjeglica“ koji će se održati u četvrtak, 11. prosinca 2014. u 16 sati te promocija knjige "Humanizam za djecu" Nade Topić Peratović u petak, 12. prosinca 2014. u 17.30 sati, oba u foyeru Kazališta.
više


Kafka-project_034.jpg
TALIJANSKA DRAMA NA FESTIVALU "INTERFERENCES" U RUMUNJSKOJ
Predstava Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca “Kafka Project:Frontiere / Granice / Meje / Grens / Borders”, autorski projekt redateljice Karine Holla, bit će izvedena na Međunarodnom festivalu "Interferences" u  Cluju, u Rumunjskoj, u četvrtak, 4. prosinca 2014. Četvrto izdanje ovoga festivala pod umjetničkim vodstvom Gábora Tompe, čija je tema “The Stories of the Body”, bavi se tijelom kao iskonskom materijom, nezamjenjivim i ekspresivnim instrumentom kazališne izvedbe. Festival ugošćuje predstave iz cijele Europe koje potpisuju, između ostalih, Thomas Ostermeier i Pippo Delbono.
više


dg-n.jpg
SUSRET „DIPLOMIRANIH GLEDATELJA“ U KAZALIŠNIM RADIONICAMA: JOŠ UVIJEK SE STIGNETE PRIDRUŽITI!
U jeku priprema za operni spektakl "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog, nastalog u koprodukciji s HNK u Zagrebu, naše scenografske i kostimografske radionice otvaraju svoja vrata gledateljima-suradnicima sudionicima programa „Diplomirani gledatelj“. Pozivamo vas na susret pod nazivom "Šetnja radionicama"gdje ćete imati priliku upoznati naše scenografe, kostimografe, ali i majstore, razgledati prostore radionica, te postaviti brojna pitanja.
više


k1.jpg
OVACIJE ZA SOLISTE NOVE GENERACIJE I NJIHOVE PROFESORE
„U subotu je riječka publika ovacijama ispratila sudionike dobrotvornog Gala koncerta, na kojem je troje profesora, suradnika Opere HNK Ivana pl Zajca, predstavilo svoje odabrane studente, mlade operne soliste koji već u sljedećim opernim produkcijama u Rijeci kreću u repertoar.
više


m-gilic.jpg
PREMINULA MARGHERITA GILIĆ
Dugogodišnja umirovljena djelatnica riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca MARGHERITA GILIĆ preminula je u ponedjeljak, 1. prosinca 2014. u Rijeci u 79. godini života.
više


FILIPEC-web.jpg
RECITAL GORANA FILIPECA S DJELIMA MAČEKA, RAVELA I LISZTA
Pijanst Goran Filipec u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca održati klavirski recital pod nazivom „Maček, Ravel i Liszt“ u srijedu, 3. prosinca 2014. s početkom u 20 sati. Potom će, u 21.45 sati, u foyeru Kazališta biti upriličena promocija CD-a u izdanju Naxosa.
više


Travanj
Ožujak
Veljača
Siječanj
Prosinac
Studeni
Listopad
Rujan
Novosti 2013/2014
Novosti 2012/2013
Novosti 2011/2012
Novosti 2010/2011
Novosti 2009/2010
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt